Förändringar i den årliga medeltemperaturen i norra Barentsregionen från 1950-talet till 2080-talet. Den hoppande kurvan (Observed) beskriver den genomsnittliga uppmätta temperaturen i området med 11 års utjämning.
De färgade kurvorna visar framtida temperaturer i norra Barentsregionen simulerade av klimatförändringsmodeller:
- Den röda streckade linjen (Large emissions) visar uppvärmningen ifall de ökande utsläppen av växthusgaser inte begränsas (SSP5-8.5 scenario).
- Den blåa heldragna linjen (Medium emissions) är enligt nuvarande uppfattning det mest sannolika utvecklingsförloppet. Det är ungefär vad som skulle hända om de utsläppsminskningsåtaganden som redan utlovats av olika länder genomförs, men inte mera skärps. Då skulle t.ex. EU och USA vara koldioxidneutrala 2050, Kina 2060 och Indien 2070 (SSP2-4.5 scenario).
- Den gröna streckade linjen (Small emissions) beskriver mycket strikta och omfattande restriktioner för utsläpp från energiproduktion, transport, byggande, livsmedelsproduktion och -konsumtion, som man ännu inte har åtagit sig heltäckande globalt (SSP1-2.6 scenario).
- Skalan till vänster visar temperaturavvikelser (i grader) från medeltemperaturerna för perioden 1961–1990. Skalan till höger visar ungefär hur mycket temperaturen skulle ha stigit jämfört med tiden före industrialiseringen.
Information om beräkning av bildkurvor
(a) Förändringar baserade på observationer (svart kurva)
Kurvan är baserad på E-OBS-analyser skapade i europeiskt samarbete (Haylock et al., 2008, version 23). Analyserna presenteras i rutnätspunkter och är beräknade utifrån temperaturobservationer gjorda i olika delar av Europa. Av de temperaturer som analysen framställt beräknades medeltemperaturerna för varje år, avvikelserna från medeltemperaturerna jämfört med medeltemperaturen för perioden 1961–1990, och utifrån dessa de regionala medelvärdena för Nordkalotten (området norr om polcirkeln i Finland, Norge och Sverige). Slutligen beräknades ett glidande medelvärde på 11 år utifrån medelvärden av regionala temperaturavvikelser.
(b) Ändringar baserade på modellresultat (färgade kurvor)
Dessa är baserade på medelvärden av resultaten från 28 klimatförändringsmodeller som vi själva beräknat (Ruosteenoja och Jylhä, 2021). Avvikelser i förhållande till perioden 1961–1990 och regionala medelvärden för norra Skandinavien har beräknats utifrån modellernas resultat, såsom i punkt a.
(c) Bildens temperaturavvikelseskalor
Bilden visar två skalor som beskriver temperaturavvikelsen. Skalan till vänster är ”faktisk” och representerar avvikelsen från medeltemperaturen 1961–1990 för både observerade och modellproducerade temperaturer.
Skalan till höger beskriver däremot den uppskattade temperaturförändringen i förhållande till tiden före industrialiseringen. Eftersom det egentligen inte finns någon exakt information om de rådande temperaturerna vid den tiden, är det egentligen bara fråga om en grov uppskattning. Faktum är att denna skala inte skiljer sig särskilt mycket från den till vänster, eftersom perioden 1961–1990 var mycket kall. Vid den tiden hade utsläppen av växthusgaser ännu inte värmt upp klimatet särskilt mycket, och dessutom sammanföll perioden med de hårda vintrarna i slutet av 1960-talet och mitten av 1980-talet.
Referenser
Haylock MR, Hofstra N, Klein Tank AMG, Klok EJ, Jones PD, New
M. 2008. A European daily high-resolution gridded dataset of surface
temperature and precipitation for 1950-2006. J. Geophys. Res.
113(D20): D20119, doi:10.1029/2008JD010201.
Ruosteenoja K, Jylhä K. 2021. Projected climate change in Finland
during the 21st century calculated from CMIP6 model
simulations. Geophysica 56: 39-69.